تاثیر قارچ گانودرما بر کم خونی

قارچ گانودرما آیا برای سلول های خونی نیز مفید است؟ در میان خواص درمانی قارچ گانودرما آیا می توان اثرات قابل توجهی برای بهبود ساختار و عملکرد اجزای خون یافت؟ آیا قارچ گانودرما می تواند برای کم خونی مفید باشد؟

زمانی که از کم خونی صحبت می کنیم، منظور تعداد گلبول های قرمز سالم داخل پلاسما است که از طریق عروق به جای جای بدن رفته و اکسیژن را به سلول ها و بافت ها می رسانند. با این حساب اگر قرار باشد که قارچ گانودرما لوسیدوم بر کم خونی اثری داشته باشد، این اثر را باید در سلامتی و تعداد گلبول های قرمز خون، جستجو کرد.

با توجه به شهرت قارچ گانودرما لوسیدوم در افزایش انرژی و شادابی بدن، گمان می رفت که یکی از ابزار لازم جهت اعمال این تاثیرات، ویژگی هایی است که گلبول های قرمز خون را متاثر نماید. با این گمانه زنی، به مروری به تحقیقات انجام شده بر تاثیر قارچ گانودرما لوسیدوم بر سلول های قرمز خون و کم خونی می پردازیم.

قارچ گانودرما لوسیدوم، سبک زندگی بومی که جهانی شد

قارچ گانودرما لوسیدوم بومی شرق آسیا و قارچ خودروی جنگل های چین و ژاپن است که به رنگ نارنجی، قرمز و آجری براق بر سطح تنه چوبی درختان، رشد می کند. این قارچ، در رده قارچ های عظیم الجثه طبقه بندی می شود. بر اساس مکتوبات باستانی به نظر می رسد که طب سنتی چین، بخش مهمی از روش های درمانی خود را مدیون قارچ گانودرما لوسیدوم بوده و علاوه بر طب، مصرف خوراکی پودر خشک شده گانودرما لوسیدوم در طبخ غذاهای شرقی، بخشی از سبک زندگی معمول مردم چین و ژاپن از دیرباز تاکنون باشد.

با وجود چنین پیشینه مثبت و طولانی مدت از تاثیرات درمانی و سلامتی بخش گانودرما لوسیدوم، امروزه این گونه از خانواده قارچ گانودرما، جای خود را در صنایع غذایی باز کرده و ترکیبات پودر خشک و یا اسانس و عصاره آن داخل محصولاتی نظیر چای و قهوه استفاده می شود. البته که خواص مفید قارچ گانودرما بر درمان و پیشگیری از بسیاری بیماری ها، هم در محدوده بالینی و علائم قابل مشاهده و هم در محدوده فیزیولوژیک و در سطح سلول ها و ترکیبات بیوشیمیایی حیاتی مستند شده است اما علاوه بر بخش های مختلفی که به واسطه تجویز و مصرف گانودرما لوسیدوم یا ترکیبات اصلی آن، بهبود می یابند، متابولیسم پایه در بدن افزایش یافته و تعدیل می گردد و این یکی از راه هایی است که گانودرما لوسیدوم از طریق آن، موجب افزایش نشاط و انرژی می گردد.

اما یکی دیگر از راه های تاثیر قارچ گانودرما لوسیدوم هم بر سلامت عمومی بدن، هم بر ترمیم بافتی و بهبود بخش های آسیب دیده و هم در تامین انرژی جسمی، از طریق تاثیراتی است که بر روی سیستم گردش خون می گذارد.

قارچ گانودرما

خواص قارچ گانودرما برای پوست

فشار خون پایین یا هر عاملی که موجب کاهش جریان خون در مویرگ های زیر پوست گردد، موجب رنگ پریدگی پوست شده و ظاهری بیمارگونه را به وجود می آورد. به قول قدیمی ها، وقتی انرژی بالا است و بدن نیز سلامت است، پوست گل می اندازد، این گل انداختن، نه به معنای التهاب بلکه به معنی رنگ صورتی ملیحی است که ناشی از جریان خون متعادل در زیر پوست است. پوست اولین خط دفاعی بدن بوده و در مواجهه با عوامل خارجی قرار دارد و فلذا در عین اینکه بسیار مورد صدمه واقع می شود، سلامت آن برای سلامت جسم اهمیت دارد. گردش خون به واسطه مواد ضروری که به بافت ها و به خصوص درم و پوست می رساند، موجب ترمیم پوست می شود.

تاثیرات قارچ گانودرما بر روی سیستم خونی، در دو سطح قابل بررسی است، یکی تاثیرات این قارچ بر سلامت عروق و قلب و بهبود جریان و گردش خون، و دیگری تاثیر آن بر کیفیت خون در دو بخش پلاسما و سلول های خونی. خون شامل اجزای سلولی و پلاسمایی است. بخش مایع خون را پلاسما می نامند که ترکیبات مختلفی داشته و حاوی پلاکت ها، سلول های خونی و سایر مواد محلول است. بخش جامد خون همان بخش سلول های خونی است که تحت عنوان گلبول شناخته می شود و از دو نوع اصلی تشکیل شده: گلبول های قرمز ( RBC ) و گلبول های سفید ( WBC ).

گلبول های سفید نقش دفاعی داشته و از اجزای اصلی سیستم ایمنی محسوب می شوند که در بررسی تاثیرات قارچ گانودرما لوسیدوم بر سیستم ایمنی، مورد مطالعه قرار می گیرند.

قارچ گانودرما و کم خونی

قارچ گانودرما افزایش دهنده تعداد گلبول های قرمز سالم خون

گلبول های قرمز که رنگ قرمز خون را باعث می شوند، مانند پیک های حاوی اکسیژن عمل می کنند. گلبول های قرمز منعطف بوده و ساختاری مقعر دارند تا بتوانند از مجرای نازک ترین مویرگ ها عبور کنند. عنصر اصلی گلبول قرمز را پروتئین هم تشکیل می دهد که دارای چهار جایگاه برای اتصال چهار مولکول اکسیژن است. هم در ترکیب با اکسیژن رنگ قرمز گرفته و دلیل قرمز رنگ بودن گلبول های قرمز نیز، همین است.

با توجه به ظرفیت گلبول های قرمز برای اتصال چهار مولکول اکسیژن، به راحتی می توان تصور کرد که اکسیژن رسانی به بافت ها، کاملا معطوف به تعداد گلبول های قرمز خون است. برای تست کم خونی، تعداد همین گلبول های قرمز سالم در واحد پلاسما، شمرده می شود.

اما تنها بالا بودن تعداد گلبول قرمز برای آنکه فردی کم خونی نداشته باشد، کافی نیست، همانطور که بارها تاکید گردید، سلامت گلبول های قرمز، امر حیاتی در تست کم خونی است زیرا گلبول قرمز اگر مشکلات ساختاری داشته باشد، شکننده باشد، شکل نامناسب داشته باشد و یا گروه هم آن مشکل داشته باشد نمی تواند برای اتصال به اکسیژن و نیز عبور در مویرگ های بدن مناسب باشد و آسیب پذیر می شود و به اصطلاح همولیز می گردد. همولیز گلبول قرمز به معنای از هم پاشیدن ساختار گلبول قرمز است.

در تحقیقاتی که بر روی تاثیرات قارچ گانودرما لوسیدوم در بیماران دیابتی انجام شده، نتایج جانبی حاکی از آن بود که سلول های قرمز خون، تحت تاثیر ترکیبات موجود در قارچ گانودرما لوسیدوم، مقاوم تر بوده و کمتر دچار شکنندگی و همولیز می شوند. این نتایج، جرقه های مطالعات دقیق تر و بیشتر را بر روی اثر مستقل ترکیبات گانودرما لوسیدوم بر سلامت و تعداد گلبول های قرمز خون، روشن کرد. متعاقب این نتایج، استفاده از قارچ گانودرما لوسیدوم در بیمارانی که دچار آنمی و کم خونی بودند، هم در سطح علائم بالینی به ویژه ضعف و بی حالی، و هم در سطح وضعیت سلول های قرمز خون، در آزمایش های زیستی، اثباتی بر ادعای تاثیرگذاری گانودرما لوسیدوم بر خون و خون رسانی بود.

برگرفته از منابعی به شرح زیر:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28572880/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *